Aktuell utställning

Vilsamma vävar och vilda djur - en textil safari

Utställningshallen Köping 4-23 februari 2017
I utställningen Vilsamma vävar och vilda djur - en textil safari visas handvävda bruksföremål. Temat är återhämtning i naturen och på fritiden. Utställningen pågår 4-23 februari.


Vi stressar oss i genom livet. Nästan dagligen publiceras nya fakta om höga sjuktal, ökad stess och om behovet av att vi tar det lugnare. I utställningen Vilsamma vävar och vilda djur - en textil safari vill formgivarna Åsa Åkerström Ahlin och Susann Levál på ett lekfullt sätt lyfta fram vikten av återhämtning, vila och reflektion.


I naturen finns kraft

I utställningen visas bland annat lekfulla djur, mattor, solstolar, hängmatta, lampor, björkar, badhanddukar, pallar, soffor och fällsängar.

- För mig är naturen viktig, inte bara som inspiration till nya vävar, men även som en plats där jag hämtar kraft när orken tryter. Vävning är ett sätt för mig att koppla av, säger Åsa Åkerström Ahlin, textil formgivare Åsa Åkerström Design AB och medlem i hantverksgruppen Kopparträdet i Falun.


"Vi vill inspirera andra"

Västmanlands läns hemslöjdsförbund arrangerar visningar och workshoppar i samband med utställningen. På visningar får besökarna veta mer om utställda produkter, tekniker och material. Besökarna kan också lära sig att slynga snoddar vid två tillfällen.

- Vi vill som så många andra vävare visa att man i enkla tekniker kan göra många olika typer av föremål. Kan vi dessutom inspirera andra att börja väva eller att vävare kommer på nya vävidéer så är det en bonus, säger Susann Levál, handvävare thehappyweaver.


Plats och tider

Plats: Utställningshallen, Barnhemsgatan 2, Köping. Utställningsperiod: 4-23 februari.  Öppettider: måndag-fredag kl 10.00-17.00 (lunchstängt kl 12.00-13.00). Entré: Fri. Arrangör: Köpings kommun.


Mer information

Vill du veta mer om Åsa Åkerström Ahlin? Läs mer på asaakerstrom.com

Vill du veta mer om Susann Levál? Läs mer på thehappyweaver.se

Vill du veta mer om evenemang i Köping? Läs mer på koping.seVill du lära dig att väva?


Kontaktuppgifter till landets vävstugor  hittar du på vavstugor.se. Du kan söka på län, ort och valfritt ord.

Sök vävstuga här!


Studieförbunden och folkhögskolorna arrangerar vävkurser. Länksamling till länets studieförbund hittar du på Västmanlands länsbildningsförbund.


Söker du vävkurser i hela landet? Folkhögskolorna arrangerar bl a distanskurser som du hittar via folkhogskola.nu.Lär dig att slynga starka snoddar


I utställningen Vilsamma vävar och vilda djur finns exempel på slyngade snoddar i handdukshankar, snören i dragsko och knopar som kuddekorationer.


I den här enkla tekniken, med hjälp av ett vikingatida redskap, kan du göra starka frykantiga snoddar. Tekniken påminner om påtning, men den slyngade snodden blir mer hållbar och fyrkantig. Genom att snodden består av knutliknande maskor kan du klippa av den utan att den repas upp.


Mer information

Västmanlands läns hemslöjdsförbund har tagit fram ett faktablad där du hittar mer information om tekniken, inköpsställen och hur du täljer en slynggaffel.


Det finns även enklare instruktioner för hur du slyngar en snodd.